poniedziałek, 17 lipca 2017

Królowa kasza jaglana

Kasza jaglana. Dla jednych królowa kasz, dla innych ostatnie po co sięgną wygłodniali na bezludnej wyspie. Postanowiłam zrobić eksperyment ...

Kasza jaglana. Dla jednych królowa kasz, dla innych ostatnie po co sięgną wygłodniali na bezludnej wyspie. Postanowiłam zrobić eksperyment i przetestować jej działanie na sobie, na moich kubkach smakowych. Nie mam wiele do stracenia. Może kilka kilogramów. Od dziś przez siedem dni będę jeść kaszę jaglaną na milion możliwych sposobów. Zapominam o ciepłych rogalikach i pysznych chrupiących bułeczkach. Mam nadzieję, że po wszystkim będę mogła Wam powiedzieć nic więcej jak tylko - jedzcie i pijcie a będziecie zdrowsi. Chcecie wiedzieć co myślę o tej kaszy? Zapraszam. 


Może nie każdy wie, ale kasza jaglana otrzymywana jest z nasion prosa. Obfituje w witaminy z grupy B, lecytynę oraz substancje mineralne. Zawiera również wapń, fosfor i potas. Jest najlepszym źródłem żelaza ze wszystkich kasz. I teraz bardzo ciekawa i cenna informacja dla kobiet dbających o dobry stan skóry, włosów i paznokci. Kasza jaglana jest naturalnym źródłem krzemionki. Pierwiastka królującego we wszystkich suplementach i odżywkach wzmacniających włosy oraz paznokcie. Jeśli z jakichś przyczyn nie możesz suplementować swojej diety ziołami ( jesteś w ciąży lub w trakcie laktacji ), wzbogać swoją dietę właśnie o tą kaszę. Upieczesz kilka pieczeni na jednym ogniu. Krzemionka utrzymuje elastyczność naczyń krwionośnych i zapobiega odkładaniu się w nich związków tłuszczowych. To z kolei pomaga w regulacji niewłaściwego poziomu złego cholesterolu. Uwielbiam krzem za wiele jego dobroczynnych właściwości o których pisałam już przy okazji skrzypu polnego. To właśnie krzem w kaszy jaglanej pełni ważną funkcję w mineralizacji kości, zapobiega ich odwapnianiu i przyspiesza regenerację po urazach. 



Jagła jest tak niepozorna a potrafi zdziałać cuda. Jest zasadotwórcza co w dzisiejszych czasach, kiedy nasze organizmy są zakwaszone jest nie bez znaczenia. Jestem dopiero na początku jaglanego detoksu ale mogę powiedzieć już jedno. Rozpoczęcie dnia od ciepłego posiłku w którym są warzywa i nasiona plus kasza zmienia perspektywę na cały dzień. Mam pewność i poczucie spokoju, że dostarczyłam sobie najważniejszych składników na dobry start. 
W kaszy jaglanej znajdziemy witaminy rozpuszczalne w tłuszczach D, E i K, dlatego aby je przyswoić należy dodawać do potraw odrobinę dobrego rodzaju oliwy lub oleju kokosowego. Ta kasza bardzo wolno uwalnia energię, co oznacza że jest idealna dla osób pracujących fizycznie. Królowa kasz wspomaga procesy detoksykacyjne organizmu, pomaga usuwać metale ciężkie, złogi, produkty przemiany materii, pozostałości po antybiotykach. Usuwa z organizmu nadmiar wilgoci i śluzu, co powinno być ważne dla osób wiecznie podziębionych i kichających nawet latem. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stany zapalne np błon śluzowych, wspomaga odchudzanie.  




Kasza ma masę świetnych właściwości i zastosowań. Jest idealna dla osób będących na diecie bezglutenowej. Trzeba o tym pamiętać choćby dlatego, że nasze zdrowie jest jedno. Każdy z nas to niby wie, a jednak rozumiemy to dopiero w momencie, kiedy musimy stawić czoło przeciwnościom losu i nie mówię tu o odszkodowaniu z oc sprawcy, tylko o nieodwracalnych stratach. Za tydzień wracam z wrażeniami z placu boju, a raczej z kuchennej apteczki zdrowia. Trzymajcie kciuki a może ktoś odważny do mnie dołączy ?

You Might Also Like

58 komentarze

  1. chyba muszę wprowadzić do mojej diety kaszę jaglaną...

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat kasza jaglana, to nieliczna kasza przyswajana przez mnie ;) jęczmiennej szczerze nie cierpię a jaglana ma duzo lepszy smak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię najbardziej kaszę jaglaną gotowaną z odrobiną mleczka kokosowego, ma wówczas bardziej gładką strukturę. I do tego owoce, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka wersja jest wyjątkowo pyszna ❤️

      Usuń
  4. Kasza jaglana zajmuje honorowe miejsce w naszym menu, wszyscy za nią przepadamy, jest tyle możliwości jej przyrządzenia, dobrania odpowiednich towarzyszy do dania. :)
    Bookendorfina

    OdpowiedzUsuń
  5. Tez rozpoczynam dzień od warzyw, kasz a czasami nawet miski cieplej zupy. I czuję się po nich świetnie. Co do kaszy, jestem była kaszocholiczką. Podobno jedzona w nadmiarze kasza jaglana powoduje zaparcia i wpływa na prace hormonów. Czysto prawda? Nie wiem. Ale odkąd jem jej mniej, lepiej się czuję 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo to ze wszystkim trzeba mieć umiar, sama czasem się zapętlam w spiralę zdrowych produktów, aby potem już z większą rozwagą do nich podchodzić. :)

      Usuń
    2. To ja podobnie ❤️ kiedyś miałam fazę na ryż, potem na marchewkę, groszek i wodę z cytryna, która, jak się okazało złe wpływa na stawy i nerki. Więc, tak jak piszesz, umiar kest najważniejszy. ❤️

      Usuń
  6. Kuskus i jaglaną kaszę uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaszy kuskus nie jadłam chyba z 10 lat. 🙂

      Usuń
  7. Zdecydowanie trzymam kciuki i czekam na relację!
    Przekonałaś mnie do jedzenia więcej kaszy jaglanej, ale kaszę lubię dosłownie KAZDĄ! <3 więc specjalnie namawiać mnie nie trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez lubię większość kasz, poza gryczana. 🙂

      Usuń
  8. Ja zdecydowanie należę do tych, którzy za kaszą jaglaną nie przepadają - zupełnie nie rozumiem zachwytów nad nią :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Kilka razy próbowałam ale jej zapach mnie zniechęca ;/

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja bardzo lubię jaglaną :) Dodaję ja bardzo często jako zagęszczacz i źródło witamin do past na kanapki :) Zwłaszcza do tej z makreli!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jako zagęszczacz ta kasza sprawdza się doskonale 🙂

      Usuń
  11. Niestety żadna kasza mnie nie przekonuje

    OdpowiedzUsuń
  12. Dopiero niedawno odkryłam kaszę jaglaną i muszę przyznać że jest pyszna. Dzisiaj akurat mam na obiad kotlety z kaszy jaglanej. Świetna sprawa :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Staram się jeść kaszę jaglaną dość często. :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie przepadam za kaszami, bo jestem raczej fanką ryżu. Ale muszę dodać jej więcej do mojej diety.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tez uwielbiam ryż, zwłaszcza z curry lub szafranem 🙂

      Usuń
  15. Kasza jaglana to moja ulubiona kasza ;) Dzisiaj również rozpoczęłam dzień sałatką z jarmużu i pomidora z kaszą jaglaną. Mam za sobą tydzień jaglanego detoksu i z pewnością wkrótce znowu go powtórzę :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo jestem ciekawa efektów ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Kiedyś dość często jadałam kaszę jaglaną. Twój wpis przypomniał mi o tym, że pora wrócić do starych przyzwyczajeń!

    OdpowiedzUsuń
  18. To chyba najbardziej wszechstronna z kasz. Można z niej przygotować mnóstwo potraw :)

    OdpowiedzUsuń
  19. ja kaszę jaglaną dopiero wprowadzam do swojej codziennej diety

    OdpowiedzUsuń
  20. Sama uwielbiam i często jem :) Jestem bardzo ciekawa Twoich efektów! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam kaszę jaglaną, dziękuję Ci za ten wpis :) Jadam ją stanowczo za rzadko mimo, że tak mi smakuje! Ale poprawię się - dzisiaj dzięki Tobie na obiad zjem leczo warzywne z kaszą jaglaną właśnie <3

    OdpowiedzUsuń
  22. Kasza jaglana jest zdecydowanie niedoceniana i chyba nie do końca poznana. Trzymam za Ciebie kciuki, nie dołączam, bo teraz jest sezon ślubny, więc dużo pracy, i nie ma czasu na herbatę, a co dopiero gotowanie... ale jestem ciekawa, jak Tobie się uda!

    OdpowiedzUsuń
  23. Ja za nią nie przepadam, ale moja córeczka już tak. Cieszę się, że chociaż ona się dobrze odżywia

    OdpowiedzUsuń
  24. Uwielbiam kaszę jaglaną, wciąż szukam przepisów na nowe dania z kaszą jaglaną :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Z ciekawoscia tez podjelabym sie takiego wyzwania..... Ale czy znajde tyle przepisow na kasze jaglana?

    OdpowiedzUsuń
  26. Uwielbiam jaglankę na milion sposobów! Będziesz w ramach wyzwania publikowała może przepisy?

    OdpowiedzUsuń
  27. Lubię, chociaż nie jadam jej zbyt często :)

    http://przystanek-klodzko.pl/

    OdpowiedzUsuń
  28. Z kaszy jaglanej można zrobić mnóstwo pyszności i piszę to ja - laik kuchenny :P Powodzenia na bojowej arenie! Oby kuchnia nie ucierpiała :D

    OdpowiedzUsuń
  29. Uwielbiam kasze jaglaną, ostatnio robiłam z niej nawet a la sernik z truskawkami <3

    OdpowiedzUsuń
  30. Uwielbiam "jaglanke", często gości u mnie na stole :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Uwielbiam "jaglanke", często gości u mnie na stole :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Kasza jaglana to u nas numer jeden!

    OdpowiedzUsuń
  33. Kiedyś zdarzyło mi się pomylić ryż z kaszą jaglaną (bo dziecko poniszczyło pudełka). Efekt był super, bardzo pasowała do obiadu. Od tego czasu robię to częściej, tylko już świadomie.

    OdpowiedzUsuń
  34. W mojej kuchni gości przynajmniej 2 razy w tygodniu!

    OdpowiedzUsuń
  35. Bardzo lubię kaszę jaglaną ale i płatki jaglane. Najlepsze z rozmarynem i warzywami na parze :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Bardzo lubię kaszę jaglaną. Gości regularnie w mojej kuchni w bardzo wielu daniach.

    OdpowiedzUsuń
  37. Nie miałam pojęcie że kasza jaglana ma tyle pozytywnych właściwości. Chyba będzie częściej na stole :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Uwielbiam kaszę jaglaną pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  39. dawno nie jadłem, warto po nią sięgnąć:)

    OdpowiedzUsuń
  40. Jeszcze rok temu szalałam na punkcie kaszy jaglanej i często z niej coś przygotowywałam. Teraz nie mogę na nią patrzeć, a na myśl o jej zjedzeniu robi mi się słabo. I to chyba nawet nie kwestia, że mi się przejadła. Po prostu jest tyle lepszych i smaczniejszych kasz, które warto jeść, że dobry PR jaglanki przy nich blednie.

    OdpowiedzUsuń
  41. Ja akurat za kaszą jaglaną nie przepadam:(

    OdpowiedzUsuń
  42. Lubię ją, Alele że względu na wysoki indeks glikemiczny, niezbyt często jem.

    OdpowiedzUsuń
  43. Haha, moje panieńskie nazwisko pochodzi właśnie od tej kaszy ;)

    OdpowiedzUsuń
  44. Razem z kaszą gryczaną to moje dwie ulubione kasze, zdrowe i łatwe w przygotowaniu. ;)

    OdpowiedzUsuń
  45. Jestem bardzo ciekawa wrażeń. Najbardziej lubię tę kaszę w burgerach i wegańskich gołąbkach. Ostatnio odkryłam krem jaglany z książki "Qmam kaszę". Jakie są Twoje ulubione sposoby przyrządzania?

    OdpowiedzUsuń
  46. Wykorzystujemy chętnie, ale nie nadmiernie- wysoki indeks glikemiczny:)

    OdpowiedzUsuń
  47. Dokładnie, o zdrowie zaczynamy dbać, kiedy nagle dostrzegamy jego brak... Świetny tekst, do jedzenia kaszy bardzo zachęca mnie obecność krzemionki, ponieważ jest ona bardzo dobra dla włosów i skóry :)

    OdpowiedzUsuń
  48. Uwielbiam jaglaną pod każdą postacią! Kiedyś sama się dziwiłam ile świetnym właściwości ma, ale teraz to już mnie nic nie zdziwi :)

    OdpowiedzUsuń

Zamów powiadomienia o nowych postach !